WAT IS FAIRTRADE?

Fairtrade is een certificerings- en keurmerksysteem voor producten die worden geproduceerd onder eerlijke arbeidsomstandigheden en met respect voor het milieu. Het doel van fairtrade is om boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een eerlijke prijs te betalen voor hun producten, zodat zij een fatsoenlijk leven kunnen leiden.

Fairtrade is in het leven geroepen om de oneerlijke handelspraktijken tegen te gaan die vaak voorkomen in landen waar de arbeidskosten laag zijn. Door een eerlijke prijs te betalen, krijgen boeren en arbeiders meer inkomsten en zijn zij in staat om hun levensomstandigheden te verbeteren. Bovendien worden er door fairtrade eisen gesteld aan de arbeidsomstandigheden, zoals het verbod op kinderarbeid en het waarborgen van veiligheid op het werk.

Fairtrade producten zijn te herkennen aan het fairtrade-keurmerk. Dit keurmerk geeft aan dat een product is geproduceerd onder eerlijke arbeidsomstandigheden en dat er een eerlijke prijs is betaald voor de grondstoffen. Er zijn verschillende producten die fairtrade-gecertificeerd zijn, zoals koffie, suiker, cacaobonen en bananen.

Het fairtrade systeem werkt via een fonds waar een deel van de opbrengst van de fairtrade producten in gaat. Hiermee worden ontwikkelingsprojecten gefinancierd in de producentenlanden. Zo worden er bijvoorbeeld scholen gebouwd, waterputten gegraven en worden er trainingen gegeven over duurzame landbouw.

Fairtrade is een manier om eerlijk te handelen en bij te dragen aan een betere wereld. Door fairtrade producten te kopen, steun je boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden en draag je bij aan een duurzame toekomst.